gastro reflux

Што е гастроезофагеална болест? Причини и ризик фактори за појава

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е состојба во која има враќање на киселата содржина на желудникот во хранопроводот и устата, а кај одреден број на пациенти во горниот респираторен тракт.

Најчеста причина за оваа состојба е оштетување или слабеење на функцијата на долниот хранопроводен мускул (сфинктер). Тоа се манифестира со метален вкус во устата, болка и печење позади градната коска, повраќање, икање, подригнување, кашлица, забрзан ритам на срце, отежнато дишење, понекогаш и отежнато голтање,  како главни симптоми кои се јавуваат два или повеќе пати неделно.

Причини

ГЕРБ е предизвикан од чест киселински рефлукс – враќање на киселата содржина од желудник во хранопроводот.

Кога голтате, кружната лента на мускулите околу дното на хранопроводот (долниот сфинктер на хранопроводот) се релаксира за да дозволи храната и течноста да течат во вашиот стомак. Тогаш сфинктерот повторно се затвора.

Ако сфинктерот се опушти ненормално или ослаби, киселината на желудникот може да тече назад во хранопроводот. Оваа постојано влегување на киселината  ја иритира слузницата на вашиот хранопровод, честопати предизвикувајќи нејзино воспаление.

Фактори на ризик

Услови што можат да го зголемат ризикот од ГЕРБ вклучуваат:
Дебелината, испакнување на горниот дел на стомакот нагоре во дијафрагмата (хијатална хернија), бременост, нарушувања на сврзното ткиво, како што е склеродерма, запек – опстипација

Факторите што можат да го влошат рефлуксот на киселина вклучуваат:
Пушење, јадење големи оброци или јадење доцна во ноќта, јадење одредена храна (предизвикувачи) како мрсна или пржена храна, пиење одредени пијалоци, како што се алкохол или кафе, земање на одредени лекови, како што е аспирин и др.

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.