tiroidna zlezda mk

АНТИТЕЛА (АТ) кај болести на тироидната жлезда

Многумина од нас само за прв пат слушаат за антитела кои се јавуваат против тироидната жлезда, и не им придаваат значење.

Најчесто бараните наоди се ATPO, Atg (и / или обете се докажани од Хашимото) и ATRAb и TSI (докажани од Graves / Based). Се разбира, може да имате проблем со тироидната жлезда дури и кога антителата се нормални, т.е. под референтното.

Можни причини за болеста

Најчесто, сепак, дисфункцијата на тироидната жлезда е поврзана со автоимуна  болест и зголемување на антителата.

Присуството на антитела значи дека имунолошкиот систем работи на погрешна задача, на самоуништување на тироидната жлезда. Многу е важно да се нагласи дека треба да знаете колку е АТ и да ги намалите затоа што ги намалувате последиците од автоимуно заболување. Повеќето доктори  бараат наоди за антитела само еднаш затоа што тие тврдат дека еднаш позитивни и присутни, тие секогаш ќе бидат такви и дека нема смисла да се контролира АТ. Покрај тоа, присуството на покачени антитела одговара и на малку зголемено (на почетокот на болеста) или на зголемен TSH, како и на субоптимални слободни хормони.

Често се слуша дека терапијата во оваа фаза на покачен АТ и малку зголемен ТСХ е непотребна (хормоните се „нормални“), но дека треба да почекаме ТСХ да „дивее“ со цел да се воведе терапија.

Фокусирајќи се на чекање за „дивеење“ на ТСХ, излегува од ум дека слободните хормони FT3 и FT4, кои даваат енергија на секоја клетка во нашето тело, паѓаат малку, со што се деградира имунитетот, кој не може да се брани без енергија . Ова има последица дека покрај растот на антитела и бројните недостатоци на есенцијални витамини и елементи во трагови, се појавуваат нови болести на АИ (ДМ тип 2, ИР, Сјогрен, витилиго, псоријаза, РА, склеродерма, ПА и сл.), Како како и симптоми на многу други болести (повеќе од 300!) кои ја следат состојбата на хипотироидизам.

Телото и имунолошкиот систем ослабуваат, симптомите се интензивираат и стануваат вистински болести и на крајот се јавува карцином (не само тироидната жлезда, туку и други органи). Од овие симптоми поврзани со АТ, ги споменуваме најчестите кои се присутни: на пр. проблеми со очите и видот (болест на окото на тироидната жлезда – ТЕД во хипо и егзофталмус, офталмопатија и орбитопатија кај хипер) и проблеми со зголемување на телесната тежина, варење, губење на енергија, како и проблеми со депресија и анксиозност (има уште десетици).

Така,  да се разбере дека високите антитела се ДВЕ ПРИЧИНИ И ПОСЛЕДИЦИ на АИ болест и дека повеќето заболени се чувствуваат многу подобро кога АТ се намалува. Антителата ја уништуваат тироидната жлезда, (оттука и погубната практика на д-р дека антителата не се распаѓаат, бидејќи уништувањето на тироидната жлезда доведува до она што другите се во можност да го предвидат, но не сакаат да го спречат – намалување на производството на слободен хормон и логично – зголемување на TSH!) добро што антителата се што е можно пониски и се држат под контрола. Исто така, треба да знаете дека дури и по екстракција антитела на тироидната жлезда т.е. Хашимото и Грејвс како болести на АИ остануваат присутни и ние повторно потенцираме – добро е да се прават наодите најмалку еднаш годишно и да се следи како ефикасно да се намали АТ.

Особено е важно да се разложи на АТ кај хипертироидизам во Грејвс / Врз основа – тоа е докажано со покачени антитела на ATRAb (исто така во TSHRAb, на германски TRAk) како и TSI (стимулирачки имуноглобулин на тироидната жлезда) антитела. Имаме два подвида на антитела ATRAb: TBAb (блокира TSH рецептори) и TSAb (ги стимулира TSH рецепторите), но нашиот д-р. и лабораториите не сакаат да ги користат. ТСИ антителата се поточен показател за Грејвс отколку антителата ATRAb, но тие исто така се користат поретко во нашата земја. Зголемените АТПО антитела (инаку типични за Хашимото) се многу често присутни во прилог на АТРАб и ТСИ антитела. Високи ATRAb и TSI.

Aнтителата предизвикуваат промени во ткивото зад очите кои отекуваат и стануваат помалку еластични, а најмалку 30% од пациентите погодени од Грејвс исто така доживуваат промени во очите. Тие можат да бидат многу сериозни – дури и до двоен вид и губење на видот. Поретка последица од високиот АТ кај Грејвс е дермопатијата на Грејвс (промени во кожата, обично под коленото). Колку поефикасно го намалуваме АТ, Грејвс го намалува хипертироидизмот и со тоа ја намалува дозата на тиростатици, кои имаат многу негативно влијание врз црниот дроб и метаболизмот и не треба да се користат повеќе од една година (исклучително до 2 години). Ефектот на тиростатиците врз намалувањето на антителата ATRAb исто така може да се следи, тие обично ефикасно го намалуваат АТ. Честите откритија на слободни хормони и антитела ATRAb покажуваат напредок во третманот и редовно следење на kks, dks, наоди на црниот дроб / ензими и најважните витамини и минерали обезбедуваат увид во стапката на намалување на АТ кај хипертироидизам.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *