nervozno debelo crevo

Нервозно дебело црево – симптоми и причини

Причини

Прецизната причина за нервозни црева не е позната. Фактори кои се чини дека играат улога вклучуваат:

 • Контракции на мускулите во цревата. Зидовите на цревата се наредени со слоеви на мускули кои се собираат додека ја движат храната низ вашиот дигестивен тракт. Контракциите кои се посилни и траат подолго време од нормалното може да предизвикаат гасови, надуеност и дијареја. Слабите цревни контракции можат да го забават преминувањето на храната и да доведат до тврди, суви столици.
 • Нервниот систем.

Абнормалности во нервите во дигестивниот систем може да предизвикаат да почувствувате  кога низ стомакот се протегаат   гасови.  Лошо координираните сигнали помеѓу мозокот и цревата може да предизвикаат вашето тело да реагира премногу на промените што нормално се случуваат во дигестивниот процес, што резултира со болка, дијареја или запек.

Нервозно црево (IBS) може да се развие по тежок период на дијареја (гастроентеритис) предизвикан од бактерии или вирус. IBS исто така може да биде поврзан со вишок бактерии во цревата (прекумерен раст на бактериите).

 • Стрес во раниот живот. Луѓето изложени на стресни настани, особено во детството, имаат повеќе симптоми на IBS.
 • Промени во цревните микроби. Примерите вклучуваат промени во бактериите, габите и вирусите, кои нормално престојуваат во цревата и играат клучна улога во здравјето. Истражувањата покажуваат дека микробите кај луѓето со IBS може да се разликуваат од оние кај здрави луѓе.

Симптоми

Знаците и симптомите на IBS се разликуваат, но обично се присутни подолго време. Најчестите вклучуваат:

 • Болки во стомакот
 • грчеви или надуеност
 • чувсто на подуеност
 • слуз во столицата

Посетете го вашиот лекар ако имате постојана промена во навиките на дебелото црево или други знаци или симптоми на IBS. Тие можат да укажуваат на посериозна состојба, како што е рак на дебелото црево. Посериозни знаци и симптоми вклучуваат:

 • Губење на тежина
 • Дијареа навечер
 • Ректално крварење
 • Анемија со дефицит на железо
 • Необјаснето повраќање
 • Тешкотија при голтање
 • Постојана болка што не се олеснува со поминување на гасови или движење на дебелото црево

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *