internist skopje

Ангина пекторис – нестабилна

Болка или непријатност во пределот на градниот кош или градниот кош предизвикана од недоволен проток на крв во срцевиот мускул; од стабилна ангина, акутен миокарден инфаркт и не-срцеви болки во градите се разликуваат по формата, сериозноста, зачестеноста на симптомите и нивото на активност што го забрзува непријатноста.

Причини, фреквенција и фактори на ризик

Коронарната артериска болест е најчеста причина за нестабилна ангина. Спазам на коронарна артерија предизвикува ангина во помалку од 10% од случаите. Стеснувањето на коронарните артерии може да биде доволно силно за да предизвика стабилна ангина во случај на напор или стрес, или може да биде такво што воопшто не предизвикува симптоми. Во нестабилна ангина, болката во градите, исто така, може да се појави во мирување или може да се зголеми во тежината, фреквенцијата или времетраењето на болката, дури и при пониски нивоа на активност. Миокарден инфаркт може да биде во анамнеза. Дијабетес мелитус, хипертензија, микседем, периферна васкуларна болест, кардиомиопатија и атеросклероза може да доведат до ангина пекторис. Оваа болест е почеста кај мажите. Факторите на ризик вклучуваат: пушење, висок холестерол во крвта, висок крвен притисок, дијабетес (дијабетес), појава на коронарна срцева болест во семејството, недоволна физичка активност и зголемена телесна тежина (30% повисока од идеалната). Повремено, ненадеен стрес може да го забрза нападот на ангио. Нестабилна ангина се јавува кај приближно 6 од 10.000 луѓе.

Симптоми

o Болка или непријатност во или во близина на градниот кош под градната коска може да се прошири на рамото, раката, вилицата, вратот, грбот или други области, и често се опишува како затегнатост, притисок, притисок, печење, гушење, болка;

  • болката не е точно локализирана;
  • Болката може да се појави при мирување
  • Болката може да биде нова.

Ако е присутна стабилна ангина, развојот на нестабилна ангина се гледа со промена на својствата, фреквенцијата или сериозноста. Исто така, може да се види со зголемена употреба на нитроглицерин.

 

Знаци и пребарувања

Медицинскиот преглед може да открие промени во крвниот притисок. Може да се појават минливи срцеви шумови или аритмии (неправилни отчукувања на срцето). Промените во ЕКГ што се јавуваат за време на болката и во мирување, честопати помагаат да се постави дијагноза. Често се потребни КТ скенови на срце или коронарна ангиографија (слика на крвни садови со контраст).

 

Третман

Тоа е сериозна медицинска состојба која бара болничко лекување. Целта на третманот е да се намалат симптомите и да се спречат компликации. Во случај на болка во градите, се препорачува одмор. За време на ангиотски напад се даваат ацетилсалицилна киселина, хепарин и нитроглицерин (често интравенозно). Други лекови вклучуваат бета-блокатори, антагонисти на калциум и анксиолитици и се користат за контрола на крвниот притисок и абнормални срцеви ритами. Некои пациенти бараат хируршки третман: имплантација на аорто-коронарна бајпас или проширување на стеснет крвен сад со перкутана транслуминална коронарна ангиопластика.

 

Прогноза

Исходот на болеста варира и зависи од многу фактори; еден од нив е сериозноста на оштетувањето на коронарните артерии. Може да се појави миокарден инфаркт, аритмии или ненадејна смрт.

 

Компликации

  • акутен миокарден инфаркт
  • ненадејна смрт поради фатални аритмии

Побарајте медицинска помош

Повикајте го вашиот лекар ако развиете непозната болка во градите, ако ангиозен напад ги промени својствата, фреквенцијата, сериозноста или времетраењето, или ако се потребни повисоки дози на нитроглицерин, или ако болката не престане во рок од 15 до 20 минути.

 

Превенција

Најдобрата превенција е да се влијае на факторите на ризик што можат да се променат. Ова вклучува откажување од пушење, губење на тежината (доколку е зголемено) и контрола на крвниот притисок, шеќер и холестерол. Некои студии покажаа дека влијанието врз факторите на ризик може да ја спречи прогресијата на оштетувањето на коронарните артерии. Ацетилсалицилна киселина, лекови како нитрати (нитроглицерин), бета-блокатори, антагонисти на калциум или други може да се користат за да се спречи ангина и да се ублажи.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *