angina pektoris

Ангина пекторис – стабилна

Стабилна ангина пекторис

Коронарната артериска болест е најчеста причина за ангина пекторис. Депозитите на внатрешните sидови на коронарните артерии го спречуваат протокот на доволна количина крв во срцевиот мускул. Активности или ситуации кои бараат зголемен проток на крв во срцето (вежбање, потешки оброци, стрес) може да предизвикаат ангина пекторис. Поретки причини за ангина пекторис се спазам на коронарна артерија (ангина на Принцметал), срцева валвуларна болест, срцева слабост и неправилно чукање на срцето. Оваа болест е почеста кај мажите. Факторите на ризик вклучуваат: пушење, висок холестерол во крвта, висок крвен притисок, дијабетес , појава на коронарна срцева болест во семејството, недоволна физичка активност и зголемена телесна тежина (30% повисока од идеалната).

 

Симптоми

Болка или непријатност во или во близина на градниот кош под градната коска може да се прошири на рамото, раката, вилицата, вратот, грбот или други области, и често се опишува како затегнатост, притисок, притисок, печење, гушење, болка;

Болката не е точно локализирана;

Болка може да се појави во мирување;

Обично кратки болки во траење од 1 до 15 минути;

Болката обично исчезнува по одмор и / или нитроглицерин.

 

Пребарувања

Болката што не престанува по 3 таблети нитроглицерин, земени во интервали од 5 минути и трае подолго од 15 минути, е поврзана со срцев удар, а не со ангина. Прегледот може да покаже промена на крвниот притисок. Може да се појават минливи срцеви шумови или аритмии (неправилни отчукувања на срцето). Промените на ЕКГ за време на тестирање на издржливост (ергометрија) ја потврдуваат дијагнозата на ангина. Кај некои пациенти може да бидат потребни КТ скенови или ангиографија. Зголемените вредности на срцевиот ензим (ЦПК) укажуваат на оштетување на срцето за време на продолжена епизода на болка во градите.

 

Третман

Целта на третманот е да се намалат симптомите и да се спречат компликации. Се препорачува одмор за време на напад на ангина пекторис. Нитроглицерин под јазикот делува за ублажување на болката за време на напад. Ангина пекторис може да се спречи со превентивен третман со нитроглицерин, бета-блокатори, антагонисти на калциум и ацетилсалицилна киселина. Кај некои пациенти, исто така, може да се препишат лекови за контрола на холестеролот, крвниот притисок и неправилно чукање на срцето. Се препорачуваат програми за срцева рехабилитација за подобрување на кардиоваскуларните перформанси. Одредени пациенти бараат хируршки третман: имплантација на аорто-коронарна бајпас или перкутана транслуминална коронарна ангиопластика.

 

Прогноза

Симптомите на ангина пекторис обично се подобруваат со третман. Стапката на смртност варира и зависи од многу фактори. Може да настане ненадејна смрт, акутен миокарден инфаркт или нестабилна ангина.

 

Компликации

нестабилна ангина

акутен миокарден инфаркт

ненадејна смрт предизвикана од фатални аритмии

Побарајте медицинска помош

Повикајте го вашиот лекар ако развиете непозната болка во градите, ако ангиозен напад ги промени својствата, фреквенцијата, сериозноста или времетраењето, или ако се потребни повисоки дози на нитроглицерин, или ако болката не престане во рок од 15 минути.

Превенција

Најдобрата превенција е да се влијае на факторите на ризик што можат да се променат. Ова вклучува откажување од пушење, губење на тежината (доколку е зголемено) и контрола на крвниот притисок, шеќер и холестерол. Некои студии покажаа дека влијанието врз факторите на ризик може да ја спречи прогресијата на оштетувањето на коронарните артерии. Ацетилсалицилна киселина, лекови како нитрати (нитроглицерин), бета-блокатори, антагонисти на калциум или други може да се користат за да се спречи ангина и да се ублажи.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *