gastromed skopje

Контрола на мигрена

 

 

 

Адекватно управување со т.н „дневник за мигрена“ кој е корисен не само за пациентот, туку и за докторот специјализиран за неврологија. На овој начин се собираат информации за зачестеноста и карактеристиките на главоболките, факторите кои предизвикуваат појава на мигрена (т.н. тригери), се добива увид во видот и количината на акутната терапија и помага да се процени нејзината ефикасност.

Мигрена и главоболка – пристап кон лекување и само-лекување

Спроведувањето на т.н „само-лекуваат“, луѓето со мигрена често преземаат погрешни терапевтски чекори, што може да доведе до нови проблеми.

Главоболките воопшто, а особено мигрените се честа причина за посета на лекар. Значителен процент од пациентите со мигрена, кои користат лекови кои се достапни без шалтер, не бараат совет од лекар од матичната медицина, а уште помалку се обраќаат за помош кај невролог. Спроведувањето на т.н „само-лекување“, засегнатите лица често преземаат погрешни терапевтски чекори, земајќи лекови кои делумно или воопшто не помагаат; згора на тоа, понекогаш се земаат во недоволна доза, а уште почесто ја надминуваат дозата. Понекогаш ги земаат превентивно, од страв да не развијат главоболка, со што влегуваат во маѓепсан круг кој секако завршува со долготрајни негативни последици, како што се развој на тешкотии со дигестивниот систем, црниот дроб, бубрезите или коскената срцевина и на крајот се развива нов проблем – главоболка.предизвикана од прекумерна употреба на аналгетици.

 

Зошто е важно да се води дневник за мигрена?

Со водење дневник, пациентот станува свесен за зачестеноста и сериозноста на мигрените од една страна, а ги идентификува предизвикувачите од друга страна.

Откако ќе се постави дијагноза на мигрена главоболка, дневникот станува најважната дијагностичка алатка во неговото следење. Дневникот за мигрена може да се води на месечна или годишна основа и е достапен во различни формати, хартиени или електронски. Особено практични се дневниците во форма на апликации за мобилни уреди. Пациентите на кои мигрената им станува составен дел од секојдневниот живот често не можат да дадат ни приближно прецизен одговор на прашањето за нејзината фреквенција.

 

Со водење дневник, од една страна, пациентот станува свесен за зачестеноста и сериозноста на мигрените, со што се постигнува подобра мотивација за преземање профилактичка терапија, доколку тоа е почеста појава. Од друга страна, со евидентирање на различни фактори кои можат да се поврзат со појавата на главоболки, се зголемува можноста за нивно идентификување како тригер. Во овој случај, со избегнување на препознаените провоцирачки фактори, можно е да се постигне подобра контрола на главоболката или понекогаш целосно да се спречи нејзиното појавување. Исто така, со евидентирање на карактеристиките на болката, можно е навремено да се препознаат главоболките кои не се мигренозни и да се планираат понатамошни дијагностички и терапевтски чекори.

Што може да предизвика напад на мигрена?

Бројни клинички студии ги користеле дневниците на пациентите како средство за идентификување на провоцирачките фактори (фактори) и врз основа на нивните резултати, тие се поделени на емоционални, физички, нутритивни и фактори на животната средина. Според тоа, пристапот кон самиот проблем мора да биде од мултидисциплинарен карактер.

 

Мигрената како реакција на стрес или анксиозност

Емоционалните фактори се меѓу почесто препознаените провоцирачки фактори, а најчести се стресот, било во форма на позитивна или негативна возбуда, анксиозност, депресија или промена во дневната рутина (подоцна одење во кревет, промена на должината на спиењето, патување, почеток на одмор). Појавата на мигрена како реакција на стрес може да се претстави во форма на главоболка по престанокот на изложеноста на стрес. Така, кај некои пациенти, типична „мигрена за викенд“ се јавува откако ќе престане стресот поврзан со работата.

 

Замор, држење на телото, хормони и метаболизам – имаат ли ефект врз мигрената?

За време на репродуктивната возраст, кај повеќе од половина од жените, мигрената се јавува за време или непосредно пред овулацијата, а понекогаш и за време на циклусот.

Физички или физички фактори вклучуваат замор и исцрпеност, работа во смени, мускулна напнатост, особено на вратот и рамената поради лошо држење на телото, долго седење, ниско ниво на гликоза во крвта поради несоодветни навики во исхраната и хормонални варијации кај жените за време на менструалниот циклус. Поврзаноста помеѓу хормоните и мигрената е потврдена со фактот дека кај значителен број жени, појавата на мигрена е поврзана со појава на менарха.

 

Исто така, во репродуктивната возраст, кај повеќе од половина од жените, мигрената се јавува во моментот или непосредно пред овулацијата, поретко за време на менструалното крварење, кое е поврзано со пад на нивото на естроген. Мигрена може да се појави и по завршувањето на менструалното крварење, како резултат на развој на анемија поради загуба на крв. Конечно, хормоналното влијание врз појавата на мигрена се потврдува и со тоа што со почетокот на менопаузата кај жените, бројот на мигренозни главоболки значително се намалува, а често тие и целосно престануваат.

Влијание на храната

Диететските или нутритивните фактори поврзани со провокација на напад на мигрена се присутни кај околу 10 проценти од пациентите и вклучуваат консумирање на специфична храна, што понекогаш е тешко да се разликува од силната желба за нив, што може да претходи на главоболка како дел од продромалниот синдром. Различни диететски режими како кетогена, веганска или ниска масленост се споредуваат со плацебо во бројни студии и покажале позитивен ефект во однос на намалување на бројот на напади на мигрена, што го потврдува влијанието на факторите на исхрана врз инциденцата на мигрена. . Претходните истражувања на ова поле покажаа дека постот и одложувањето на оброците се најзастапен провоцирачки фактор, проследено со недоволно внесување течности и последователна дехидрација, консумација на алкохол, што е поврзано со неговиот метаболит-ацетат и објаснува задоцнета појава на главоболки неколку часа по консумирањето Алкохолни пијалоци.

 

Апстиненцијата од пиење кафе може да предизвика и напад на мигрена, а не е невообичаено да се слушне дека некој е „зависен од кафе“ или дека „го боли глава затоа што не пиел кафе“. Истото важи и за пиење големи количини кафе. Горенаведеното се толкува како аналгетско дејство на кофеинот, кој го има во изобилство во црното кафе. Понатаму, разни прехранбени адитиви, како што се аспартамот кој се наоѓа во вештачките засладувачи, нитритите во сувомесните производи, тираминот во чоколадото, црвеното вино или полномасните сирења и глутаматот, кој се додава како засилувач на вкусот и мирисот, се на листата на провоцирачки фактори. Некои лекови се исто така на листата на провоцирачки фактори, имено орални контрацептиви, хормонска заместителна терапија или некои седативни лекови.

Влијание на временските услови

Покрај метеоролошките фактори, напад на мигрена можат да предизвикаат и разни визуелни, аудитивни, миризливи и други сетилни дразби на околината.

Меѓу факторите на животната средина, најчесто се споменуваат промените на временските услови, кои вклучуваат промени во воздушниот притисок и температурата, влажноста и количината на дневна светлина. Иако претходните истражувања покажуваат ниско ниво на статистичка значајност, забележано е дека појавата на мигрена кај повеќето пациенти е поврзана со зголемување на влажноста, пад на воздушниот притисок и температурата. Исто така, беше забележано дека мигрената се јавува почесто во денови со поголема концентрација на штетни компоненти на воздухот. Покрај метеоролошките фактори, напад на мигрена можат да предизвикаат и разни визуелни, аудитивни, миризливи и други сетилни дразби на околината. Најчести причини се изложување на бучава, строб светлина, долготрајна работа на компјутер или играње компјутерски игри, изложеност на интензивни мириси, престој во зачадени или претерано загреани простори.

 

Дневник за мигрена и контрола на мигрена

Внимателно водење на дневник за мигрена и анализа на можните провоцирачки фактори овозможува нивна идентификација и причинско-последична врска со мигренскиот напад. Со нивно елиминирање преку промена на животниот стил и хигиенско-диететски навики, можно е да се намали бројот на напади на мигрена. Првиот чекор за постигнување на оваа цел е внимателно и внимателно запишување на податоците во дневник за мигрена. Со редовни оброци, доволно внесување течности, доволно сон, редовна умерена физичка активност, намалување на стресот и негово ублажување со различни техники за физичка и ментална релаксација, можно е полесно да се постигне контрола на мигрената и да се подобри квалитетот на животот.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *