Dejan Stanojkovski

gastromed skopje

Контрола на мигрена

      Адекватно управување со т.н „дневник за мигрена“ кој е корисен не само за пациентот, туку и за докторот специјализиран за неврологија. На овој начин се собираат информации за зачестеноста и карактеристиките на главоболките, факторите кои предизвикуваат појава на мигрена (т.н. тригери), се добива увид во видот и количината на акутната терапија и …

Контрола на мигрена Read More »

gastromed skopje

Што може да предизвика напад на мигрена?

Што може да предизвика напад на мигрена? Мигрената е вид на главоболка што претставува огромен товар на болеста во развиениот свет, а предизвикувачите кои можат да предизвикаат напад на мигрена се индивидуални за секој поединечен пациент. Соодветно на тоа, едукацијата и акцентот на водење дневник за главоболка, во кој пациентот ќе ги евидентира и идентификува …

Што може да предизвика напад на мигрена? Read More »

gastromed skopje

Главоболка и мигрена – кога да побарате помош од невролог?

Главоболка и мигрена – кога да побарате помош од невролог? Главоболката е непријатно болно чувство кое се јавува со различен интензитет – од блага и притискачка болка до зрачна, кинечка и прободувачка болка во лицето, темето, тилот или вратот. Каде и да се појави и каков и да е неговиот карактер, му го отежнува животот …

Главоболка и мигрена – кога да побарате помош од невролог? Read More »

gastromed skopje

HRONICNA MIGRENA

ХРОНИЧНА МИГРЕНА Хроничната мигрена се дефинира како главоболка која се јавува 15 или повеќе дена месечно повеќе од 3 месеци, од кои најмалку 8 дена месечно главоболката има мигренозни карактеристики. Секоја година, помеѓу 3-14% од пациентите со епизодна мигрена се трансформираат во хронична мигрена. Фактори на ризик за развој на хронична мигрена Прогресијата, трансформацијата или …

HRONICNA MIGRENA Read More »

gastromed skopje

MIGRENA

  Мигрена и квалитет на животoт   Вовед Според дефиницијата на Светската здравствена организација (СЗО), здравјето се дефинира како состојба на целосна физичка, ментална и социјална благосостојба, а не само како отсуство на болест и затоа целта на СЗО е секој човек да е здрава, продуктивна, социјално, економски и психолошки задоволна индивидуа. Во однос на …

MIGRENA Read More »

AKUTEN PANKREATITIS

AKUTEN PANKREATITIS Причини, фреквенција и фактори на ризик Главните причини за акутен панкреатит кај возрасните се камења во жолчката, други болести на жолчното кесе и алкохол. Вирусна инфекција (заушки, коксаки Б вируси), микоплазма пневмонија, бактерија Campylobacter, повреда, операција на панкреасот или жолчниот канал и некои лекови, исто така, може да бидат причини за воспаление. Механизмот …

AKUTEN PANKREATITIS Read More »

gastromed skopje

ALKOHOLIZAM

Алкохолизам Алкохолизмот се дефинира како нарушување во однесувањето, девијантна форма на однесување, што се јавува како резултат на долгорочно консумирање прекумерни количини алкохол. Причината за зависноста од алкохол останува непозната, но одредени особини се присутни во поголем број кај алкохоличарите, имено депресија, самоуништување, зависност и сексуална незрелост. Клиничка слика / Дијагноза Постојаната апсорпција на големи …

ALKOHOLIZAM Read More »

venska tromboza

Што е Венска Тромбоза?

Венската тромбоза е предизвикана од блокирање на тромб (згрутчување на крвта) во вена. Може да се зафатат површни вени, што се нарекува површен тромбофлебитис или длабоки вени, па затоа зборуваме за длабока венска тромбоза. Дефиниција Венската тромбоза е предизвикана од згрутчување во вена. Може да се зафатат површни вени, што се нарекува површен тромбофлебитис или …

Што е Венска Тромбоза? Read More »

varikozni veni

Варикозни Вени – Клиничка слика и Третман

Варикозните вени се проширени површински вени, обично на нозете, во кои вентилите станале недоволно функционални што резултира со, во зависност од положбата на нозете, протокот на крв може да стане и обратен. Кај овие пациенти, семејната историја е честа. Клиничка слика Симптомите на болеста не се секогаш поврзани со големината и степенот на проширените вени, …

Варикозни Вени – Клиничка слика и Третман Read More »

gastromed mk

Акутен Бронхитис – Oпис, Симптоми и Третман

Што е акутен бронхитис? Акутно воспаление на големите дишни патишта (душникот или душникот и душникот или бронхиите). Воспалението поминува самостојно со целосно закрепнување и без долготрајни последици. Опис на болеста Акутниот бронхитис е најчест во зима, обично по настинка или други вирусни инфекции на грлото или носот. Вирусите најчесто предизвикуваат бронхитис, а тоа се: аденовируси, …

Акутен Бронхитис – Oпис, Симптоми и Третман Read More »