Гастроентерохепатологија

AKUTEN PANKREATITIS

AKUTEN PANKREATITIS Причини, фреквенција и фактори на ризик Главните причини за акутен панкреатит кај возрасните се камења во жолчката, други болести на жолчното кесе и алкохол. Вирусна инфекција (заушки, коксаки Б вируси), микоплазма пневмонија, бактерија Campylobacter, повреда, операција на панкреасот или жолчниот канал и некои лекови, исто така, може да бидат причини за воспаление. Механизмот …

AKUTEN PANKREATITIS Read More »

pankreatit makedonija

Панкреатит – Симптоми, Третман и Превенција

Главните причини за акутен панкреатит кај возрасни се камења во жолчката, други болести на жолчното кесе и алкохол. Вирусна инфекција (заушки, вируси коксаки Б) пневмонија предизвикана од микоплазма, бактерии Кампилобактер, повреда, операција на панкреас или жолчни канали, како и некои лекови, исто така, може да бидат причини за воспаление. Механизмот што предизвикува панкреатитис не е …

Панкреатит – Симптоми, Третман и Превенција Read More »

dipepsija mk

Дипепсија: Симптоми, Причини и Третман

Што е диспепсија? Диспепсијата обично се однесува на непријатна болка и непријатност во горниот дел на стомакот. Диспепсија е состојба која се карактеризира со болка во горниот дигестивен тракт. Различни фактори, од стрес до одредени лекови може да предизвикаат диспепсија, но со третман и некои основни промени во животниот стил, повеќето луѓе лесно можат да …

Дипепсија: Симптоми, Причини и Третман Read More »

nervozno debelo crevo

Нервозно дебело црево – симптоми и причини

Причини Прецизната причина за нервозни црева не е позната. Фактори кои се чини дека играат улога вклучуваат: Контракции на мускулите во цревата. Зидовите на цревата се наредени со слоеви на мускули кои се собираат додека ја движат храната низ вашиот дигестивен тракт. Контракциите кои се посилни и траат подолго време од нормалното може да предизвикаат …

Нервозно дебело црево – симптоми и причини Read More »

gastroskopija

Зошто да се направи гастроскопија?

Гастроскопијата ќе му овозможи на Вашиот лекар да провери зошто ги имате симптомите како постојана горно стомачна болка, гадење, повраќање, и/или отежнато голтање, икање, кашлица, срцебиење, болка при голтање. Гастроскопијата  претставува многу попрецизно иследување отколку РТГ снимањето (со Бариумова каша) за откривање на воспаление, евентуално постоење на улцерации (чиреви) и тумори на храноводникот, желудникот и …

Зошто да се направи гастроскопија? Read More »

cir na zeludnik

Чир на желудник – симптоми и причини

Најчест симптом е печење или болка во пределот помеѓу градите и стомакот, која се појачува во контакт со храна. Чир претставува ограничено оштетување на слузницата на желудникот, која може да биде мало површно оштетување, но и подлабокој кое навлегува и во мускулниот слој од желудникот. Како причина за појава на оваа болест, може да бидат …

Чир на желудник – симптоми и причини Read More »

colonoscopy

Што е колоноскопија?

Колоноскопија (koe-lun-OS-kuh-pee) е испитување што се користи за откривање на промени или абнормалности во дебелото црево (дебелото црево) и ректумот. За време на колоноскопија, во ректумот се вметнува долга, флексибилна цевка (колоноскоп). Мала видео камера на врвот на цевката му овозможува на лекарот да ја разгледа внатрешноста на целото дебелото црево, како и дел од …

Што е колоноскопија? Read More »

gastro reflux

Што е гастроезофагеална болест? Причини и ризик фактори за појава

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е состојба во која има враќање на киселата содржина на желудникот во хранопроводот и устата, а кај одреден број на пациенти во горниот респираторен тракт. Најчеста причина за оваа состојба е оштетување или слабеење на функцијата на долниот хранопроводен мускул (сфинктер). Тоа се манифестира со метален вкус во устата, болка и …

Што е гастроезофагеална болест? Причини и ризик фактори за појава Read More »

gastromed skopje

Лигација на Хемороиди

Поставување на ластиче (лигација) денеска е метода на избор за амбулантско леење на хемороиди од прв до трет степен. Претставува златен стандард за третман на хемороидалната болест затоа што е најбрз, доста ефикасен и најевтин третман – лечење на хемороиди до трет степен. За лигација на хемороиди не е потребна анестезија ниту пак е потребно …

Лигација на Хемороиди Read More »

gastromed skopje

Замастен црн дроб (ХЕПАР). Причини, дијагноза и третман

Под дефиниција за замастен црн дроб подразбираме состојба кога доаѓа до таложење на прекумерна количина на триглицериди и други видови масти во клетките на црниот дроб. Замастен црн дроб или стеатоза може да биде привремена или долгорочна состојба, која сама по себе и мозе да не е штетна, но може и да указе на други …

Замастен црн дроб (ХЕПАР). Причини, дијагноза и третман Read More »