Кардиологија

LADNO VREME I KRVEN PRITISOK

Студеното време може да ја предизвика контролата на крвниот притисок Возрасните со хипертензија може да потешкотии да го контролираат крвниот притисок (БП) во текот на зимските месеци, сугерира нова студија. Прегледот на електронските здравствени записи на повеќе од 60.000 американски возрасни кои се третираат за хипертензија, откри дека во просек, систолниот БП се зголеми за …

LADNO VREME I KRVEN PRITISOK Read More »

LADNO VREME I KRVEN PRITISOK

Студеното време може да ја предизвика контролата на крвниот притисок Возрасните со хипертензија може да потешкотии да го контролираат крвниот притисок (БП) во текот на зимските месеци, сугерира нова студија. Прегледот на електронските здравствени записи на повеќе од 60.000 американски возрасни кои се третираат за хипертензија, откри дека во просек, систолниот БП се зголеми за …

LADNO VREME I KRVEN PRITISOK Read More »

venska tromboza

Што е Венска Тромбоза?

Венската тромбоза е предизвикана од блокирање на тромб (згрутчување на крвта) во вена. Може да се зафатат површни вени, што се нарекува површен тромбофлебитис или длабоки вени, па затоа зборуваме за длабока венска тромбоза. Дефиниција Венската тромбоза е предизвикана од згрутчување во вена. Може да се зафатат површни вени, што се нарекува површен тромбофлебитис или …

Што е Венска Тромбоза? Read More »

varikozni veni

Варикозни Вени – Клиничка слика и Третман

Варикозните вени се проширени површински вени, обично на нозете, во кои вентилите станале недоволно функционални што резултира со, во зависност од положбата на нозете, протокот на крв може да стане и обратен. Кај овие пациенти, семејната историја е честа. Клиничка слика Симптомите на болеста не се секогаш поврзани со големината и степенот на проширените вени, …

Варикозни Вени – Клиничка слика и Третман Read More »

internist skopje

Аритмија – Видови и Третман

Аритмиите може да се читаат со палпитации (срцеви палпитации) или потешки симптоми предизвикани од хемодинамски нарушувања (нарушувања на циркулацијата). Палпитации може да се појават поради зголемена јачина на контракција на срцето или поради нарушувања на срцевиот ритам. Продолжените аритмии, брадикардија или тахикардија, често предизвикуваат вртоглавица и губење на свеста, што може да го оневозможи пациентот …

Аритмија – Видови и Третман Read More »

internist skopje

Ангина пекторис – нестабилна

Болка или непријатност во пределот на градниот кош или градниот кош предизвикана од недоволен проток на крв во срцевиот мускул; од стабилна ангина, акутен миокарден инфаркт и не-срцеви болки во градите се разликуваат по формата, сериозноста, зачестеноста на симптомите и нивото на активност што го забрзува непријатноста. Причини, фреквенција и фактори на ризик Коронарната артериска …

Ангина пекторис – нестабилна Read More »

angina pektoris

Ангина пекторис – стабилна

Стабилна ангина пекторис Коронарната артериска болест е најчеста причина за ангина пекторис. Депозитите на внатрешните sидови на коронарните артерии го спречуваат протокот на доволна количина крв во срцевиот мускул. Активности или ситуации кои бараат зголемен проток на крв во срцето (вежбање, потешки оброци, стрес) може да предизвикаат ангина пекторис. Поретки причини за ангина пекторис се …

Ангина пекторис – стабилна Read More »

ateroskleroza mk

Атеросклероза – Дијагноза и Третман

Атеросклерозата е најчестата и најсериозната болест во групата болести наречени артериосклероза – болест која се карактеризира со тоа што артерискиот sид станува потенок и помалку еластичен. Кај атеросклероза, ова е посебно предизвикано од формирање на задебелување (атером) во внатрешните слоеви на артерискиот sид, што може да го намали или попречи (оневозможи) протокот на крв. Инциденцата …

Атеросклероза – Дијагноза и Третман Read More »