Разно

gastromed mk

Акутен Бронхитис – Oпис, Симптоми и Третман

Што е акутен бронхитис? Акутно воспаление на големите дишни патишта (душникот или душникот и душникот или бронхиите). Воспалението поминува самостојно со целосно закрепнување и без долготрајни последици. Опис на болеста Акутниот бронхитис е најчест во зима, обично по настинка или други вирусни инфекции на грлото или носот. Вирусите најчесто предизвикуваат бронхитис, а тоа се: аденовируси, …

Акутен Бронхитис – Oпис, Симптоми и Третман Read More »

mastalgia

Различен Тип Болести на Гради

Масталгија Најчестото бенигно пореметување на градите е масталгија, болка во градите. Болката може да биде поврзана со менструалниот циклус или појава на опипливи цисти во градите, кога болката може да се намали со аспирација на циста со игла. Кај жени на возраст под 30 години, не е неопходно да се спроведе цитолошка анализа на аспирираната …

Различен Тип Болести на Гради Read More »

gastro skopje

Астма – Предизвикувачи, Класификација и Симптоми

Што предизвикува астма? Наследноста може да игра улога во развојот на астма, но постоењето на астма во семејството не значи дека вие или вашето дете дефинитивно ќе добиете астма. Предиспозицијата за болеста е наследна, а не самата болест! Астмата честопати се појавува во детството и влијае на повеќе момчиња отколку девојчиња. Атопијата и / или …

Астма – Предизвикувачи, Класификација и Симптоми Read More »

gastroskopija skopje

Анемија – Клиничка слика, Дијагноза и Третман

Клиничка слика Симптомите и знаците на анемија претставуваат компензаторна кардиоваскуларна и пулмонална реакција на сериозноста и времетраењето на ткивната хипоксија (недостаток на кислород). Тешка анемија може да биде поврзана со појава на слабост, вртоглавица, главоболка, тинитус, трепкања пред очите, па дури и бизарно однесување. Може да се појави и губење на менструацијата, либидо, варење, а …

Анемија – Клиничка слика, Дијагноза и Третман Read More »

gastro skopje

Алкохолизам – Клиничка слика и Третман

Клиничка слика / Дијагноза Постојаната апсорпција на големи количини на алкохол резултира по некое време во развојот на толеранција кон нејзините ефекти. Толеранцијата е предизвикана од навикнување на клетките на централниот нервен систем на алкохол. Физичката зависност што го придружува овој развој на толеранција е силна, и секоја апстиненција од алкохол доведува до несакани ефекти …

Алкохолизам – Клиничка слика и Третман Read More »