LADNO VREME I KRVEN PRITISOK

Студеното време може да ја предизвика контролата на крвниот притисок

Возрасните со хипертензија може да потешкотии да го контролираат крвниот притисок (БП) во текот на зимските месеци, сугерира нова студија.

Прегледот на електронските здравствени записи на повеќе од 60.000 американски возрасни кои се третираат за хипертензија, откри дека во просек, систолниот БП се зголеми за до 1,7 мм Hg во студените зимски месеци во споредба со жешките летни месеци.

На ниво на население, стапките на контрола на БП се намалија за 5% во текот на студените зимски месеци во споредба со контролните стапки во топлите летни месеци.

“„Некои пациенти можат да имаат корист од зголемена фармаколошка интервенција за да го задржат крвниот притисок контролиран во текот на зимата“, Роберт Барет, со Американското здружение за медицински сестри (АМА), Гринвил, Јужна Каролина, изјави за theheart.org | Кардиологија на Medscape.

За време на приближно 5-годишниот период на проценка, никој од пациентите немал промени во нивните антихипертензивни лекови и сите имале барем една посета во секоја умерена сезона. Истражувачите го проценија сезонскиот ефект врз просечната систолна контрола на БП и БП (дефинирана како < 140/90 mm Hg).

Преку вкупно 453.787 посети, систолниот БП во текот на зимата во просек изнесуваше 0,47 mm Hg повисоко (95% CI, 0,364-0,573) од годишниот просек, со значително помал сооднос на коефициент (ИР) за контрола на БП (И, 0,92; 95% CI, 0,91-0,94), известуваат истражувачите.

Спротивно на тоа, просечниот систолен БП беше 0,92 мм Hg понизок во текот на летото, со поголема веројатност за контрола на БП (OR, 1,10; 95% CI, 1,07-1,12).

“„Сезонските варијација на крвниот притисок има значителен ефект врз контролата на хипертензија контрола, често дефиниран како крвен притисок < 140/90“, изјави Барет за theheart.org | Medscape Cardiology.

„Пациентите со хипертензија имаат помала веројатност да го контролираат нивниот крвен притисок во текот на зимата отколку во летните месеци. “, истакна Барет.

„Сепак, ако крвниот притисок не е добро контролиран, тогаш пациентите блиску до нивото 140/90 би можеле да имаат корист од редовно следење на нивниот крвен притисок, поблиско медицинско следење и избегнување намалена физичка активност и зголемена тежина кон крајот на годината“, додаде тој.

Коментирајќи ја студијата за срцето.org | Медскејп кардиологија, д-р Ванпен Вонгпатанасин, доктор на науки за конференцијата, рече дека е „добро познато дека БП има тенденција да се намалува во текот на летните месеци и пациентите може да бидат подложни на дехидрација и акутна бубрежна повреда кога БП е премногу низок, особено кога се третираат со одредени лекови како диуретици“.

Од друга страна, „ладното време предиспонира за вазоконстрикција бидејќи нашите крвни садови се стеснуваат за да ја одржат температурата во средината и би можело да биде предизвик да се управува со БП. Затоа е важно пациентите со висок БП редовно да го следат крвниот притисок дома“, рече Вонгпатанасин, професор по интерна медицина и директор на Одделот за хипертензија, Одделение за кардиологија, UT Southwestern Medical Center во Далас, Тексас.

 

Студијата немаше комерцијално финансирање. Барет и Вонгпатанасин немаат релевантни обелоденувања.

 

Научни сесии за хипертензија на Американската асоцијација за срце (АХА) 2023 година. Апстракт 463. Презентиран на 9 септември 2023 година.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *