ateroskleroza mk

Атеросклероза – Дијагноза и Третман

Атеросклерозата е најчестата и најсериозната болест во групата болести наречени артериосклероза – болест која се карактеризира со тоа што артерискиот sид станува потенок и помалку еластичен. Кај атеросклероза, ова е посебно предизвикано од формирање на задебелување (атером) во внатрешните слоеви на артерискиот sид, што може да го намали или попречи (оневозможи) протокот на крв. Инциденцата на атеросклероза се зголемува кај жените во менопауза и на тој начин се приближува до инциденцата кај мажите на иста возраст. Болеста на крвните садови што влијае на мозокот, срцето, бубрезите и другите витални органи и екстремитети е водечка причина за морбидитет и морталитет во Соединетите држави и повеќето западни земји. Смртноста поради коронарна срцева болест (болест на белите крвни садови) кај белите мажи, на возраст помеѓу 55 и 64 години, е 1/100. Се претпоставува дека атеросклерозата се јавува поради зголемена концентрација на масни материи – ЛДЛ липопротеин во крвта од една страна и оштетување на ендотелија (внатрешен слој на артерискиот wallид – првиот со крвта што тече) предизвикана од различни механизми од друга страна. Најважните фактори на ризик за атеросклероза се возраста, машкиот пол и прераната атеросклероза во семејната историја. Други фактори на ризик се: зголемено ниво на липопротеин со мала густина (ЛДЛ) и намалено ниво на липопротеин со висока густина (ХДЛ), хипертензија, пушење, дијабетес, прекумерна тежина, физичка неактивност, зголемено ниво на хомоцистеин што може да предизвика ендотелијално оштетување, и бактериска инфекција.pneumoniae кои исто така може да играат улога во развојот на ендотелијално оштетување.

Клиничка слика

Атеросклерозата обично не се дијагностицира додека не се појави критична стеноза (стеснување), тромбоза (блокада на згрутчување со прекин на атером), аневризми (прекин на wallидот на артеријата) или емболија (запирање на згрутчување во белите дробови). Симптомите на болеста обично се развиваат постепено кога атеромот расте и го затвора луменот на крвните садови. Првиот е неможноста за дополнително снабдување со крв на одредени органи со зголемени потреби, што се манифестира со контракција на срцевиот мускул при физички напор (ангина пекторис), болна пулсираност во екстремитетите (наизменична клаудикација). Ако дојде до ненадејна блокада на голема артерија, симптомите се многу подраматични, како што е исхемичен цереброваскуларен мозочен удар (мозочен удар предизвикан од блокада на крвниот сад во мозокот со згрутчување предизвикан од прекин на атером).

Дијагностичка обработка

Атеросклерозата се дијагностицира врз основа на наведените симптоми и знаци, и треба да се посомнева дури и ако се присутни некои фактори на ризик. Опструкцијата на атеромот може да се потврди со артериографија (испитување на протокот на крв во крвните садови спротивно) или доплер ултрасонографија (вид на ултразвучен преглед каде разликата во протокот на крв низ крвниот сад, во однос на атеромот, е дефинирана со различни бои во приказ на екранот).

Третман

Третманот на атеросклероза всушност е насочен кон лекување на неговите компликации: миокарден инфаркт, ангина пекторис, аритмии, мозочен удар, итн. Затоа, тука превенцијата е исклучително важна, која вклучува мерки за намалување на факторите на ризик кои можат да го фаворизираат развојот на атеросклероза. Затоа е важно да се јаде правилна исхрана без прекумерно внесување на масти и шеќери, физичка активност, регулирање на телесната тежина и крвен притисок, непушачи.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *