gastro skopje

Алкохолизам – Клиничка слика и Третман

Клиничка слика / Дијагноза

Постојаната апсорпција на големи количини на алкохол резултира по некое време во развојот на толеранција кон нејзините ефекти. Толеранцијата е предизвикана од навикнување на клетките на централниот нервен систем на алкохол. Физичката зависност што го придружува овој развој на толеранција е силна, и секоја апстиненција од алкохол доведува до несакани ефекти што може да резултираат и со смрт. Симптомите на апстиненција (апстиненција од алкохол) обично започнуваат 12 до 48 часа по прекинот на внесот и вклучуваат треперење, слабост, потење и симптоми на дигестивниот тракт. Алкохолни халуцинации се јавуваат и по ненадејниот прекин на долгорочното консумирање алкохол. Се манифестира со аудитивни илузии и халуцинации. Халуцинациите обично престануваат и пациентот се опоравува во рок од 1 до 3 недели. Состојбата наликува на шизофренија, но не постои нарушување на размислување ниту историја на шизофренија. Појавата на халуцинации обично му претходи на делириум тременс.

Делириум тременс започнува 48 до 72 часа по прекинот на консумирањето алкохол и се манифестира со напади на анксиозност, депресија, конфузија, лош сон, силно потење и минливи халуцинации се вообичаени. Како што напредува делириумот, се јавува тремор на рацете (тресење во мирување) и може да се прошири и на главата и на торзото. Знаците за закрепнување треба да почнат да се појавуваат во рок од 12 до 24 часа, и ако има значителен пораст на телесната температура, ова не е добар прогностички знак.

Алкохолот има директен токсичен ефект врз црниот дроб, што се влошува со лошата исхрана како резултат на губење на апетит поради прекумерна потрошувачка на алкохол. Најзначајното оштетување на органите кај алкохоличарите е цироза (алкохолна болест на црниот дроб), периферна невропатија (оштетување на нервните завршетоци), оштетување на мозокот, кардиомиопатија (срцеви мускулни заболувања) најчесто во комбинација со аритмии (нарушување на срцевиот ритам), гастритис (воспалителна болест на желудникот) , а се појавува и панкреатитис (воспаление на панкреасот).

Третман

Најважната точка на третманот е апстиненција, апстиненција од консумирање алкохол, но прво е неопходно да се направи целосен преглед и третман на пациентот за да се идентификуваат постоечките болести и нарушувања кои би можеле да ја комплицираат апстиненцијата. Исто така, важно е да се разликува делириум тременс од ментални промени што се јавуваат при акутна инсуфициенција на црниот дроб. За време на терапијата, потребно е да се одржува рамнотежа на течности и да се даваат високи дози на витамин Ц и Б-комплекс. Бензодиазепините се главните лекови кои обезбедуваат поддршка за целата терапија, а дозата зависи од состојбата на пациентот. Детоксикацијата се спроведува со запирање на потрошувачката на алкохол и корекција на нутритивниот дефицит (неухранетост од алкохол), проследена со психосоцијална терапија за промена на однесувањето на пациентот и спречување на повторна потрошувачка на прекумерна потрошувачка на алкохол.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *