pankreatit makedonija

Панкреатит – Симптоми, Третман и Превенција

Главните причини за акутен панкреатит кај возрасни се камења во жолчката, други болести на жолчното кесе и алкохол. Вирусна инфекција (заушки, вируси коксаки Б) пневмонија предизвикана од микоплазма, бактерии Кампилобактер, повреда, операција на панкреас или жолчни канали, како и некои лекови, исто така, може да бидат причини за воспаление. Механизмот што предизвикува панкреатитис не е добро познат. Се смета дека ензимите што нормално се лачат од панкреасот во неактивна форма, се активираат во панкреасот и почнуваат да го уништуваат неговото ткиво. Тоа е процес на автолиза што предизвикува оток, крварење и оштетување на крвните садови. Нападот може да трае 48 часа. Болеста влијае на повеќе мажи отколку жени. Консумирањето алкохол е фактор на ризик.

Симптоми

 • Абдоминална болка во горниот десен дел или во средината
 • упорни или хронични повраќање или слично се случило порано
 • тие можат да се интензивираат ако лежат на грб
 • тие можат да се протегаат до грбот или под десното рамо
 • состојбата може да се влоши при јадење или пиење (се јавува во рок од неколку минути по оброкот), особено масна храна или храна богата со маснотии
 • болката може да се влоши после пиење алкохол

Други симптоми се

 • гадење
 • повраќање
 • слабост
 • потење
 • вознемиреност
 • Треска
 • леплива и влажна кожа
 • блага жолтица

Други симптоми кои можат да бидат поврзани со болеста

 • отечен стомак
 • полнота и гасови во стомакот
 • стомачно кркорење
 • модринки и крварење во кожата
 • болка во градите под градната коска
 • болка во препоните
 • прекумерни гасови / ветрови
 • икање
 • осип или лезии на кожата
 • столови во боја на глина

Какви пребарувања може да се направат?

Општ преглед ќе покаже дека крвниот притисок е низок и дека отчукувањата на срцето се над 90 (малку забрзани). Тестови кои покажуваат дека се лачат ензими на панкреасот:

 • покачени серумски вредности на амилаза
 • покачени нивоа на амилаза во урината
 • покачени вредности на серумската липаза

Тестови за панкреатитис

 • компјутерска томографија (КТ)
 • абдоминален ултразвук

И други тестови на крвта

 • комплетна крвна слика покажува зголемен број на леукоцити
 • можно зголемено ниво на гликоза во крвта
 • пониски вредности на калциум во серумот

Третман

Третманот се фокусира на мерки за поддршка како што се интравенска замена на течности, олеснување на болката со лекови против болки и спречување на внесување храна и течности преку устата, со што се ограничува активноста на панкреасот. Повремено, во случај на постојано повраќање и силна болка, може да се вметне назогастрична цевка (цевка што се влече низ носот во стомакот). Хируршка интервенција или ендоскопска терапија (користење ендоскоп, уред со светлина што може да ја испита внатрешноста на телесните шуплини) е индициран во некои случаи кога треба да се отстранат камења во жолчката што ја блокираат дренажата на панкреасот.

Прогноза

Во повеќето случаи, симптомите исчезнуваат во рок од една недела, но во некои случаи се развива опасна по живот болест. Смртноста е висока со хеморагичен панкреатит во кој е присутно оштетување на црниот дроб, срцето или бубрезите. Напади на акутно воспаление може да се повторат.

Компликации

 • низок крвен притисок
 • срцева слабост
 • ренална инсуфициенција
 • ARDS (синдром на респираторно нарушување кај возрасни)
 • асцит, акумулација на течност во стомакот
 • цисти (шуплини исполнети со течност) или апсцеси (акумулации на гној) на панкреасот

Јавете се кај вашиот лекар

Повикајте го вашиот лекар ако имате силна и упорна болка во стомакот или било кој друг симптом.

Превенција

Превенцијата на акутен панкреатит е поврзана со спречување на нарушувања што ја предизвикуваат болеста. Ако пиете алкохол, контролирајте го внесот на алкохол. Користете соодветни мерки на претпазливост за да избегнете абдоминална повреда. За да го намалите ризикот од Рејев синдром, избегнувајте да давате аспирин на деца со треска, особено ако станува збор за вирусна болест. Вакцинирајте ги децата против заушки и други детски болести.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *