varikozni veni

Варикозни Вени – Клиничка слика и Третман

Варикозните вени се проширени површински вени, обично на нозете, во кои вентилите станале недоволно функционални што резултира со, во зависност од положбата на нозете, протокот на крв може да стане и обратен. Кај овие пациенти, семејната историја е честа.

Клиничка слика

Симптомите на болеста не се секогаш поврзани со големината и степенот на проширените вени, што значи дека тешко погодената нога може да биде асимптоматска, но и малите проширени вени можат да бидат исклучително болни. Покрај болката, може да се појави и замор или чувство на топлина, а непријатноста се ублажува со подигање на ногата или со носење еластични чорапи. Во почетокот, проширените вени не мора да бидат видливи, иако се напнати и опипливи (се чувствуваат под прстите). Подоцна, тие се зголемуваат и еруптираат поткожно и стануваат многу видливи. Компликациите може да предизвикаат улцерации (површинска руптура на ткивото).

Дијагностичка обработка

Самиот пациент може да ја претпостави дијагнозата на проширени вени врз основа на видливоста, но вистинската зафатеност се проценува со палпација кога пациентот стои. Најважниот факт, кој е важно да се разликува од другите можни причини и болести, е сознанието дека болката се смирува кога ногата ќе се подигне. Доплер ултрасонографијата може да го потврди присуството или отсуството на длабока венска инкомпетентност (различна од длабока венска тромбоза).

Прогноза

Без оглед на видот на третманот, оваа болест е неизлечива.

Третман

Третманот се сведува на ублажување на постоечките симптоми и спречување на компликации што може да се појават. Вклучува носење лесни компресивни чорапи, терапија со компресија со инјектирање, па дури и хируршка интервенција доколку е присутна болка, рекурентен тромбофлебитис и промени на кожата.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *