venska tromboza

Што е Венска Тромбоза?

Венската тромбоза е предизвикана од блокирање на тромб (згрутчување на крвта) во вена. Може да се зафатат површни вени, што се нарекува површен тромбофлебитис или длабоки вени, па затоа зборуваме за длабока венска тромбоза.

Дефиниција

Венската тромбоза е предизвикана од згрутчување во вена. Може да се зафатат површни вени, што се нарекува површен тромбофлебитис или длабоки вени, па затоа зборуваме за длабока венска тромбоза. Тромбозата е секогаш придружена со флебитис (воспаление на вените), па затоа се користат термините и тромбоза и тромбофлебитис. Тромбозата може да се должи на нарушувања на коагулацијата (нарушувања на згрутчувањето на крвта) или може да укаже на сè уште неоткриен малигнитет. Фактори кои можат да придонесат за тромбоза се: оштетување на ендотелија (внатрешниот слој на ѕидот на крвниот сад) со катетер, стаза на крв по операција, орални контрацептиви, долго седење со спуштени нозе за време на патувањето (на пр. летање) што е ризик за здрави луѓе.

Клиничка слика

Симптомите на акутна болест се развиваат во текот на неколку часа или во текот на 1 до 2 дена. Текот на болеста обично е ограничен, трае 1 до 2 недели, по што акутниот процес се смирува и болката се намалува. Во случај на површен тромбофлебитис, зафатената вена може да се почувствува под прстите како задебелена, тврда, завиткана формација. Тоа е одраз на воспалителна реакција и е придружена со болка, осетливост, еритем и топлина. Длабоката венска тромбоза може да биде асимптоматска или може да се манифестира со различни степени на осетливост, болка, еритема, оток, топлина, промена на бојата на кожата или истакнати површни вени. Чувствителноста и болката се јавуваат при стоење и одење, а се ослободуваат со одмор со крената нога. Максималната болка се јавува при свиткување на глуждот со испружено колено или при станување со испружена нога, што се нарекува знак Хоман и е основен за да се разликува од обичната мускулна болка.

Дијагноза

Површинската тромбоза се дијагностицира врз основа на клиничката слика и физичкиот преглед, а обично може да се разликува акутната артериска и длабока венска опструкција (опструкција). Акутната длабока тромбоза во повеќе од 50% од случаите не може да се дијагностицира само врз основа на клиничката слика, ниту пак Хомановиот знак или едемот се сигурна потврда. Дијагнозата се потврдува со неинвазивни тестови или венографија (го покажува протокот на крв низ вената со помош на контраст). Ако тромбозата ги зафатила вените во препоните или карлицата, дуплекс ултрасонографијата помага во дијагнозата. Ако не се дијагностицира, длабока венска тромбоза (ДВТ) може да доведе до смрт поради белодробна емболија.

Прогноза

ДВТ е бенигна болест, но може да предизвика белодробна емболија која може да резултира со смрт или хронична венска инсуфициенција (недоволна функција на венскиот проток). Површинската тромбоза, исто така, може да предизвика формирање на белодробна емболија, но тие нема да бидат фатални.

Третман

Површинската тромбоза не бара посебен третман освен ублажување на симптомите; ставање топли облоги над погодените вени и земање НСАИЛ (нестероидни антиинфламаторни лекови) за болка и за смирување на воспалението. Антибиотиците не се неопходни, ниту пак е потребна хоспитализација. Со ДВТ, пациентот мора веднаш да биде хоспитализиран бидејќи е неопходно да се спречи белодробна емболија и хронична венска инсуфициенција. Се дава хепарин и пациентот лежи со крената нога и можни облоги доколку нема артериска инсуфициенција. Антибиотиците се даваат само ако има инфекција. По хепарин, се започнува орална терапија со варфарин, а должината на администрацијата зависи од секој пациент, обично од 2 до 6 месеци. Кога едемот е намален, пациентот треба да носи еластичен чорап додека оди, за да го контролира едемот што може да се појави при одење.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *