mastalgia

Различен Тип Болести на Гради

Масталгија Најчестото бенигно пореметување на градите е масталгија, болка во градите. Болката може да биде поврзана со менструалниот циклус или појава на опипливи цисти во градите, кога болката може да се намали со аспирација на циста со игла. Кај жени на возраст под 30 години, не е неопходно да се спроведе цитолошка анализа на аспирираната …

Различен Тип Болести на Гради Read More »

prostata simptomi

Бенингна Хиперплазија на Простата – BPH

Инциденцата на БПХ се зголемува со возраста. Така, вообичаено е да се каже дека „сите мажи ќе добијат бенигна хиперплазија на простатата ако живеат доволно долго“. Одреден степен на БПХ е присутен кај 80% од мажите постари од 40 години, и оваа бројка се зголемува на 95% од мажите на возраст над 80 години. БПХ …

Бенингна Хиперплазија на Простата – BPH Read More »

gastro skopje

Астма – Предизвикувачи, Класификација и Симптоми

Што предизвикува астма? Наследноста може да игра улога во развојот на астма, но постоењето на астма во семејството не значи дека вие или вашето дете дефинитивно ќе добиете астма. Предиспозицијата за болеста е наследна, а не самата болест! Астмата честопати се појавува во детството и влијае на повеќе момчиња отколку девојчиња. Атопијата и / или …

Астма – Предизвикувачи, Класификација и Симптоми Read More »

internist skopje

Аритмија – Видови и Третман

Аритмиите може да се читаат со палпитации (срцеви палпитации) или потешки симптоми предизвикани од хемодинамски нарушувања (нарушувања на циркулацијата). Палпитации може да се појават поради зголемена јачина на контракција на срцето или поради нарушувања на срцевиот ритам. Продолжените аритмии, брадикардија или тахикардија, често предизвикуваат вртоглавица и губење на свеста, што може да го оневозможи пациентот …

Аритмија – Видови и Третман Read More »

internist skopje

Ангина пекторис – нестабилна

Болка или непријатност во пределот на градниот кош или градниот кош предизвикана од недоволен проток на крв во срцевиот мускул; од стабилна ангина, акутен миокарден инфаркт и не-срцеви болки во градите се разликуваат по формата, сериозноста, зачестеноста на симптомите и нивото на активност што го забрзува непријатноста. Причини, фреквенција и фактори на ризик Коронарната артериска …

Ангина пекторис – нестабилна Read More »

angina pektoris

Ангина пекторис – стабилна

Стабилна ангина пекторис Коронарната артериска болест е најчеста причина за ангина пекторис. Депозитите на внатрешните sидови на коронарните артерии го спречуваат протокот на доволна количина крв во срцевиот мускул. Активности или ситуации кои бараат зголемен проток на крв во срцето (вежбање, потешки оброци, стрес) може да предизвикаат ангина пекторис. Поретки причини за ангина пекторис се …

Ангина пекторис – стабилна Read More »

pankreatit makedonija

Панкреатит – Симптоми, Третман и Превенција

Главните причини за акутен панкреатит кај возрасни се камења во жолчката, други болести на жолчното кесе и алкохол. Вирусна инфекција (заушки, вируси коксаки Б) пневмонија предизвикана од микоплазма, бактерии Кампилобактер, повреда, операција на панкреас или жолчни канали, како и некои лекови, исто така, може да бидат причини за воспаление. Механизмот што предизвикува панкреатитис не е …

Панкреатит – Симптоми, Третман и Превенција Read More »

gastroskopija skopje

Анемија – Клиничка слика, Дијагноза и Третман

Клиничка слика Симптомите и знаците на анемија претставуваат компензаторна кардиоваскуларна и пулмонална реакција на сериозноста и времетраењето на ткивната хипоксија (недостаток на кислород). Тешка анемија може да биде поврзана со појава на слабост, вртоглавица, главоболка, тинитус, трепкања пред очите, па дури и бизарно однесување. Може да се појави и губење на менструацијата, либидо, варење, а …

Анемија – Клиничка слика, Дијагноза и Третман Read More »

gastro skopje

Алкохолизам – Клиничка слика и Третман

Клиничка слика / Дијагноза Постојаната апсорпција на големи количини на алкохол резултира по некое време во развојот на толеранција кон нејзините ефекти. Толеранцијата е предизвикана од навикнување на клетките на централниот нервен систем на алкохол. Физичката зависност што го придружува овој развој на толеранција е силна, и секоја апстиненција од алкохол доведува до несакани ефекти …

Алкохолизам – Клиничка слика и Третман Read More »

ateroskleroza mk

Атеросклероза – Дијагноза и Третман

Атеросклерозата е најчестата и најсериозната болест во групата болести наречени артериосклероза – болест која се карактеризира со тоа што артерискиот sид станува потенок и помалку еластичен. Кај атеросклероза, ова е посебно предизвикано од формирање на задебелување (атером) во внатрешните слоеви на артерискиот sид, што може да го намали или попречи (оневозможи) протокот на крв. Инциденцата …

Атеросклероза – Дијагноза и Третман Read More »