gastromed skopje

Што е хемороидална болест? Симптоми и третман

Хемороиди се еден од најчести здравствени проблеми на современиот човек. Најчесто се јавуваат на возраст од 45 до 60 годишна возраст, но современиот начин на животот и исрханата придонесуваат да таа граница драстично се измени кон доста помлада возраст. Хемороиди се нормална анатомска структура на аналниот канал, преставени од венски садови и од сврзно ткиво, …

Што е хемороидална болест? Симптоми и третман Read More »

gastromed skopje

Што е диспепсија? Симптоми и дијагноза

Диспепсија е функционално заболување при кое органите за варење, пред се желудникот и првиот дел од тенкото црево, не можат нормално да ги извршуваат своите функции. Симптоми Примарните симптоми на диспепсија се  жаречки болка и непријатност во горниот дел на стомакот,  надуеност, слабост, гадење и нагони за повраќање , чувство на киселини во горниот дел …

Што е диспепсија? Симптоми и дијагноза Read More »

gastromed skopje

Хипертиреоза – Симптоми

Симптоми Испакнување на едно или двете очи, тешкотии при дишење, отежнато спиење, несоница, замор, чувство на срцебиење, слабост, пролив, чувство на гасови, нетолеранција на топло, пореметена менструација, . Губиток на коса, фиксиран погле, гадење и повраќање, гушавост, забрзан ритам на срцето, тресење на раце, топла и влажна кожа, црвенеење, покачен крвен притисок, губиток на тежина, …

Хипертиреоза – Симптоми Read More »

gastromed skopje

Хипертироидизам (Безедова болест) – Симптоми

Симптоми Екстремен замор, намалена мотивација, губиток на меморија, депресија, промена на разположение, паѓање на коса, качување на тежина, нарушен сон, оштетување на нокти, болка во мускули и зглобови, запек, предменструални тегоби, интолеранција на топло, ладно, намалена телесна температура, непријатни сензации на екстремитетите! Спустени очни капаци, особено на аглите, отоци на лицето – поизразено околу очите, …

Хипертироидизам (Безедова болест) – Симптоми Read More »