tiroinda zlezda mk

Тироидна жлезда и дијабетес

Тироидните хормони делуваат како регулатор на метаболизмот и, меѓу другото, метаболизам на јаглени хидрати. Тироидната жлезда влијае, меѓу другото, и на правилната апсорпција на глукозата во клетките. Нарушената функција на тироидната жлезда може да има големо влијание врз контролата на дијабетесот, и покрај тоа, нелекуваното нарушување на тироидната жлезда може да го зголеми ризикот од одредени дијабетични компликации и може да влоши многу од симптомите на дијабетес. Постои асоцијација на дијабетес тип 1.2 со болест на тироидната жлезда, иако дијабетес тип 2 не се смета за автоимуно заболување, постои асоцијација на болеста особено кај лица со хипотироидизам. И хипотироидизам и хипертироидизам можат да влијаат на дијабетес. Хипертироидизам е поврзан со влошување на контролата на гликоза во крвта и зголемени потреби за инсулин. Прекумерната секреција на тироидните хормони предизвикува зголемено производство на гликоза во црниот дроб, брза апсорпција на гликоза преку цревата и зголемена отпорност на инсулин.

Хипотироидизам ретко предизвикува значителни промени во контролата на гликозата во крвта, иако може да го намали отстранувањето на инсулин од крвотокот, така што дозата на инсулин може да се намали. Хипотироидизам е често придружена со разни абнормалности во нивото на липидите во крвта. Овие вклучуваат зголемување на вкупниот холестерол и ЛДЛ (ниска густина на липопротеин или „лош“) холестерол и покачени нивоа на триглицерид.

Абнормална липидна шема типична за дијабетес тип 2 (низок HDL или „добар“ холестерол, високи триглицериди и голем дел од мали густи LDL честички) обично се влошува со хипотироидизам. Овие промени дополнително го зголемуваат веќе високиот ризик од кардиоваскуларни болести како што се срцеви заболувања и мозочен удар кај луѓе со дијабетес.

Висок шеќер во крвта и низок шеќер во крвта може да ја нарушат функцијата на тироидната жлезда. Сè додека постои дисгликемија (состојба на хипер и хипогликемија) делува на цревата, белите дробови и мозокот, доведува до нерамнотежа на нивото на хормоните, ги осиромашува надбубрежните жлезди, ги нарушува патеките за детоксикација и го нарушува целокупниот метаболизам. Секој од овие ефекти значително ја нарушува функцијата на тироидната жлезда. Од сите овие причини, периодичен скрининг за нарушување на тироидната жлезда треба да се разгледа кај сите луѓе со дијабетес, но редовните прегледи на дијабетичари вклучуваат: hba1c, guk, тест на огт, инсулин, ензими на црниот дроб, липидограм, бубрежна функција, уреа, креатинин, протеинска електрофореза, албумини, глобулини, преглед на видот, надбубрежните жлезди, редовни прегледи на срцето.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *