gastro skopje

Астма – Предизвикувачи, Класификација и Симптоми

Што предизвикува астма?

Наследноста може да игра улога во развојот на астма, но постоењето на астма во семејството не значи дека вие или вашето дете дефинитивно ќе добиете астма.

Предиспозицијата за болеста е наследна, а не самата болест!

Астмата честопати се појавува во детството и влијае на повеќе момчиња отколку девојчиња. Атопијата и / или алергиите во семејството се најголемите фактори на ризик за развој на оваа болест кај децата. (Атопија е генетска предиспозиција на имунолошкиот систем да произведува антитела кон вообичаените алергени, што доведува до симптоми на алергија). Атопичен дерматитис (егзема) и алергиски ринитис (треска од сено) може да послужат како клучни показатели за ризикот од развој на астма кај доенчиња и мали деца.

Како се развива астмата?

Не сите форми на астма се алергични ниту пак сите алергии доведуваат до астма. Астмата може да се појави на различни начини. Меѓутоа, основниот механизам што доведува до симптоми на астма е сложениот имунолошки одговор на нашиот респираторен систем на различни алергени од непосредната околина, при што се развива воспалителна реакција и се ослободуваат хемиски медијатори на воспаление.

Класификација на астма
 

Алергиска астма, aлергени и провокативни фактори:

 • Спорите на дерматофагоиди птеронисинус (главен алерген во домашната прашина и постелнина)
 • животински влакна
 • пердуви и епителни отпадоци
 • мувла
 • полен од дрвја
 • треви и плевели

 

Неалергиска астма алергени и провокативни фактори:

 • чад од цигара
 • чистачи за домаќинство
 • парфеми и мириси
 • внатрешни и надворешни загадувачи на воздухот

 

Професионална астма алергени и провокативни фактори:

Фактори кои го забрзуваат развојот на астма вклучуваат изложеност на пареа, хемикалии, смоли, прашина, инсектициди, чад и други супстанции на работното место.

Астма предизвикана од физичка активност алергени и провокативни фактори:

Вежбите што вклучуваат вдишување на ладен и сув воздух (трчање во зима) може да доведат до астма предизвикана од физичка активност.

Астми предизвикан од аспирин (или додатоци во исхраната) алергени и провокативни фактори: 

Значителен број луѓе се чувствителни на нестероидни антиинфламаторни лекови, конзерванси (сулфити, тартразин) и други адитиви во храната.

Кои се симптомите на астма?

По изложување на алергени или фактори на ризик за астма, симптомите обично се појавуваат одеднаш или, во ретки случаи, се развиваат во текот на неколку часа или денови. Класичните симптоми на напад на астма се: кашлање, отежнато дишење (диспнеа) и отежнато дишење во бронхиите и белите дробови со изразено продолжено издишување. Пред почетокот на нападот на астма, може да се појави иритација на носот и грлото. Некои луѓе прво чувствуваат притисок во градите, болка или иритирачка кашлица. Нападот обично започнува со отежнато дишење и брзо дишење. Како што се влошува, сите респираторни мускули стануваат поактивни. Мускулите на вратот се затегнуваат, а говорот станува тежок или невозможен. Крајот на нападот често се означува со кашлица со искашлување на густа слуз. Астмата обично се влошува ноќе, а нападите се случуваат помеѓу 2 и 4 часот наутро.

Како да се спречи астма или понатамошно влошување на болеста?

Астмата може да се спречи. Кај децата чии семејства биле дијагностицирани со астма или атопија, најверојатно првичниот развој на астма ќе се спречи со избегнување на изложеност на пасивно пушење и домашна прашина, алергени на храна, полен и алергени добиени од мачки или други животни. Новите пристапи кон терапијата со астма им помагаат на пациентите да ги спречат повеќето напади, да се ослободат од проблематичните ноќни и дневни симптоми и да останат физички активни. За да постигнете контрола на астмата, ви требаат:

 • Изберете соодветни лекови и дозирајте ги индивидуално
 • Да усвојат долгорочен пристап кон третманот на астма

Лекување на акутни напади на астма

Идентификување и избегнување фактори кои ја влошуваат астмата;

Следење и прилагодување на терапијата според сериозноста на симптомите на болеста;

Два вида лекови помагаат за лекување и контрола на астма:

Лекови за долгорочна превенција кои спречуваат влошување на симптомите и понатамошна прогресија на болеста и спречуваат акутни напади на астма (особено антиинфламаторни лекови). Лековите за долгорочна контрола вклучуваат лекови за инхалација и орална администрација: кортикостероиди, бета-2-агонисти со продолжено ослободување, теофилин со продолжено ослободување, хромони и антилеукотриени.

Лекови за брзо олеснување на симптомите кои со нивното брзо дејство ги отвораат дишните патишта со опуштање на мускулите што се затегнуваат околу нив за време на напад. Бронходилататори како што се бета-2-агонисти со кратко дејство, антихолинергици, теофилин со кратко дејство и адренергици за тешки напади на астма или астматичен статус се користат за брзо олеснување на акутните симптоми и напади на астма.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *