gastromed skopje

ALKOHOLIZAM

Алкохолизам

Алкохолизмот се дефинира како нарушување во однесувањето, девијантна форма на однесување, што се јавува како резултат на долгорочно консумирање прекумерни количини алкохол. Причината за зависноста од алкохол останува непозната, но одредени особини се присутни во поголем број кај алкохоличарите, имено депресија, самоуништување, зависност и сексуална незрелост.

Клиничка слика / Дијагноза

Постојаната апсорпција на големи количини на алкохол резултира по одредено време во развој на толеранција на неговите ефекти. Толеранцијата е предизвикана од навикнување на клетките на централниот нервен систем на алкохол. Физичката зависност што го придружува развојот на толеранцијата е силна, а секое откажување од алкохол доведува до несакани ефекти кои може да резултираат дури и со смрт. Симптомите на повлекување обично започнуваат 12 до 48 часа по прекинот на земањето и вклучуваат тремор, слабост, потење и гастроинтестинални симптоми. Се јавува и алкохолна халуциноза, која се јавува по ненадеен прекин на долготрајното консумирање алкохол. Се манифестира со аудитивни илузии и халуцинации. Халуцинациите обично престануваат и пациентот се опоравува во рок од 1 до 3 недели. Состојбата наликува на шизофренија, но нема мисловни нарушувања, ниту пак историјата е типична за шизофренија. Појавата на халуцинации обично му претходи на делириум тременс.

 

Делириум тременс започнува 48 до 72 часа по прекинот на внесот на алкохол и се манифестира со напади на анксиозност, депресија, конфузија, лош сон, тешко потење и минливи халуцинации се исто така чести. Како што напредува делириумот, се појавува треперење на рацете (тие се тресат при мирување), а може да се прошири на главата и трупот. Знаците на закрепнување треба да почнат да се појавуваат во рок од 12 до 24 часа, а ако има значително зголемување на телесната температура, тоа не е добар прогностички знак.

 

Алкохолот има директно токсично дејство врз црниот дроб, што се засилува со лошата исхрана како резултат на губење на апетитот поради прекумерно внесување алкохол. Најзначајното оштетување на органите кај алкохоличарите е цироза (алкохолно заболување на црниот дроб), периферна невропатија (оштетување на нервните завршетоци), оштетување на мозокот, кардиомиопатија (болест на срцевиот мускул), обично во комбинација со аритмии (нарушување на срцевиот ритам), гастритис (воспалителна стомачна болест) , а може да се појави и панкреатитис (воспаление на панкреасот).

Третман

Најважната точка на лекување е апстиненцијата, воздржувањето од конзумирање алкохол, но претходно потребно е да се изврши комплетен преглед и третман на пациентот за да се утврдат постоечки болести и нарушувања кои би можеле да ја комплицираат апстиненцијата. Исто така, важно е да се разликува делириум тременс од менталните промени кои се јавуваат при акутна хепатална инсуфициенција. За време на терапијата потребно е да се одржува рамнотежа на течности и да се даваат високи дози на витамин Ц и Б-комплекс. Бензодиазепините се главните лекови кои даваат основа за целата терапија, а дозирањето зависи од состојбата на пациентот. Детоксикацијата се врши со прекинување на внесот на алкохол и коригирање на нутритивниот дефицит (алкохолна неухранетост), а потоа мора да следи психосоцијална терапија за да се промени однесувањето на пациентот и да се спречи релапс на прекумерно консумирање алкохол.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *