gastromed mk

Акутен Бронхитис – Oпис, Симптоми и Третман

Што е акутен бронхитис?

Акутно воспаление на големите дишни патишта (душникот или душникот и душникот или бронхиите). Воспалението поминува самостојно со целосно закрепнување и без долготрајни последици.

Опис на болеста

Акутниот бронхитис е најчест во зима, обично по настинка или други вирусни инфекции на грлото или носот. Вирусите најчесто предизвикуваат бронхитис, а тоа се: аденовируси, вируси на грип, параинфлуенца, риновируси, респираторни синцицијални вируси и други. Кај младите луѓе, бронхитисот може да биде предизвикан од некои „атипични“ бактерии, Mycoplasma pneumoniae и Chlamydia pneumoniae, како и Bordetella pertusis – причина за голема кашлица. Иритантниот бронхитис може да биде предизвикан од разни растителни и минерални прашини, испарување на силни киселини, амонијак, средства за чистење, загадување на животната средина, а особено тутун и други гасови. Обично, дишните патишта произведуваат околу 30 грама секрети дневно. Тајната не се собира затоа што телото постојано го чисти со трепките лоцирани на површината на мукозната мембрана на респираторниот систем, а потоа кашла. Слузницата (слузницата) во внатрешноста на големите дишни патишта е отечена и црвена. Заштитата на трепките е нарушена. Кога бронхиите се воспалени, тие можат да создадат големи количини на слуз што се зголемуваат кога кашлате. Бактериите можат да населат такви изменети бронхии и да предизвикаат секундарна бактериска инфекција. Слузни-гнојни содржини се акумулираат во внатрешноста на бронхиите. Кашлицата е основниот механизам за исфрлање на бронхијалните секрети.

Кој се разболува?

Поверојатно е да добиете акутен бронхитис ако пушите или живеете со некој што пуши. Организам ослабен од друга хронична болест, неухранетост и вдишување на загаден воздух, се соодветни фактори за развој на бронхитис. Постои ризик од развој на раздразлив бронхитис ако сте изложени на хемиски гасови поради амонијак, силни киселини, хлор, сулфурна киселина, сулфур диоксид, бром или прашина што ги иритираат дишните патишта. Иритирачкиот бронхитис обично поминува кога веќе не сте изложени на пареа или надразнувачи.

Симптоми

На акутниот бронхитис често му претходи течење на носот, треска, слабост, малку покачена телесна температура, болки во грбот, болки во мускулите и болки во грлото. Кашлицата првично е сува, но по неколку часа или денови, може да се појават мали количини на густа, тврда, жолтеникаво-сива кашлица (спутум). Потоа, кашлицата може да стане пообилна, мукозна и гнојна. Многу гнојна кашлица укажува на бактериска инфекција. Некои вируси, како што е аденовирусот, можат да имитираат бактериска инфекција (кашлицата е густа и жолта, а кашлицата може да трае неколку недели). Малите деца често голтаат искашлена слуз, така што родителите не можат да ја знаат бојата на експекторантот. Некои пациенти имаат горење болка зад градната коска. Болката се интензивира за време на кашлање. Симптомите обично исчезнуваат по 3-5 дена. Пациентот може да продолжи да кашла, дури и неколку недели. Пациентите понекогаш може да останат без воздух ако нивните дишни патишта се блокираат. Понекогаш, хроничниот синузитис може да ги имитира симптомите на бронхитис, т.н. синобронхијален синдром.

Какви тестови може да направи лекар?

Лекарот ќе ги слуша вашите бели дробови со стетоскоп. По кашлање може да се слушнат звуци, свирежи или отежнато дишење. Ако симптомите на болеста се посериозни и траат подолго, неопходно е да се направи рентген на белите дробови. Понекогаш се зема примерок од кашлица за да се утврди можна бактериска причина.

Третман

Одморете се и одморете се додека имате треска. Неопходно е да се зема многу течност преку уста (3 до 4 литри дневно). Аналгетици и антипиретици се користат за болка и треска. Повеќето бронхитис се резултат на вирусна инфекција која не е под влијание на антибиотици. Кај помлади лица кај кои постои сомневање за бактериска инфекција со микоплазма или кламидија, азитромицин се администрира еднаш дневно во тек на три дена. Не треба да ја потиснувате кашлицата ако кашлате. Сите секрети од дишните патишта треба да се отстранат. Лекови, т.н експекторанси, но само ако пациентот зема многу течности. Ако вашиот лекар се сомнева во последователна бактериска инфекција, тој или таа може да ви даде антибиотик.

Компликации

Сериозни компликации обично се јавуваат само кај пациенти со постоечка хронична респираторна болест или кај срцеви пациенти. Кај такви пациенти, акутниот бронхитис може да предизвика сериозни нарушувања на гасот во крвта. Отежнато дишење (отежнато дишење) може да се појави ако се појави опструкција на дишните патишта. Продолжената треска укажува на пневмонија, сериозна болест, опасна по живот.

Превенција

Ако имате чести напади на бронхитис, причината може да биде нешто во вашата околина. Студените локации за депонија, особено во комбинација со загадувачи на воздухот (вклучително и чадот од цигарите), може да ве направат почувствителни. Кога проблемот ќе стане сериозен, можеби ќе треба да го смените местото на живеење.

Самопомош

Следете ги овие предлози што можат да ви помогнат да закрепнете побрзо и да спречите компликации:

  • Одморете се многу.
  • Пијте многу течности (3 до 4 литри на ден).
  • Користете овлажнител во вашата соба. Топол, влажен воздух помага во ослободување на слуз во дишните патишта и искашлување.
  • Земете лек за кашлица без рецепт.
  • Ако кашлицата е сува и го попречува спиењето и е исцрпувачка, треба да се отстрани со лек за кашлица. Ако е можно, најдобро е да не престанете да кашлате. Кашлицата е основниот механизам за отстранување на слузта од дишните патишта.
  • Избегнувајте загадувачи како што е чадот од тутун.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *