mastalgia

Различен Тип Болести на Гради

Масталгија

Најчестото бенигно пореметување на градите е масталгија, болка во градите. Болката може да биде поврзана со менструалниот циклус или појава на опипливи цисти во градите, кога болката може да се намали со аспирација на циста со игла. Кај жени на возраст под 30 години, не е неопходно да се спроведе цитолошка анализа на аспирираната течност (анализа на клетките на добиениот примерок, за откривање на можни патолошки, малигни клетки), но ако течноста е крвава или брзо се акумулира повторно , треба да се посомнева за рак во wallидот на цистата.отстранете ја целата циста.

Фиброаденоми

Фиброаденомите се бенигни тумори кои најчесто се развиваат кај млади жени, најчесто тинејџерки. Може да се мешаат со рак на дојка, но подобро се ограничени и мобилни на допир. Може да се отстранат хируршки под локална анестезија, но честопати се повторуваат.

Исцедок од брадавица

Во помалку од 10% од случаите, исцедок од брадавицата е патолошки знак.Ако исцедокот е крвав, причината може да биде интрадуктален папилом. Во прилог на палпација, рутинска или контрастна дуктографска мамографија помага при дијагностицирање и локализирање на формацијата. Ако овие тестови не го откријат ракот на дојката, тоа значи дека причината за испуштањето е веројатно бенигна. Исцедок од млеко кај жени кои не се породиле е причина за ендокринолошки третман.

Инфекции

Инфекциите на дојката се ретки, освен во постпартална возраст или поради повреда. Ако се појави во други околности, треба да се испитаат можните нарушувања, како и можниот рак.

Гинекомастија

Зголемувањето на градите кај мажите за време на пубертетот е нормално и обично е минливо, а слични промени може да се појават и за време на стареењето. Може да биде еднострано или билатерално, и кај двата пола може да биде предизвикано од лекови или ендокрини пореметувања. Тестикуларниот ултразвук открива тумори на тестисите кои лачат естроген, а компјутерската томографија (КТ) и магнетна резонанца (МРИ) на абдоменот можат да откријат можни тумори на надбубрежните жлезди кои лачат естроген. Во повеќето случаи, не е потребен третман.

Рак на дојка

Присуството на рак на дојка во семејната историја (податоци за семејни заболувања) го зголемува ризикот од рак на дојка (доколку се работи за сестра, мајка, ќерка). Исто така, ризикот е зголемен кај жени со претходно постоечки in situ или инвазивен карцином. Ризикот е зголемен и кај жени со рано појавување на првата менструација, доцна менопауза или прва бременост во подоцнежниот живот (над 30 години). Во повеќе од 80% од случаите, случајно се открива како грутка. Прегледот открива маса јасно различна од околното ткиво на дојката. Напредната форма се карактеризира со приврзаност кон wallидот на градниот кош или кожата погоре. Доколку се засегнати и аксиларните лимфни јазли (под пазувите) и зголемувањето на супраклавикуларните и инфраклавикуларните (над и под клучната коска), постои мала веројатност за хируршки третман. Во терапија се користат и зрачење и хемотерапија. За да се постави дијагноза се користат биопсија на ткиво, мамографија, аспирација со игла и цитолошка анализа на добиениот примерок. За превенција од рак на дојка, важно е самоиспитување, редовен преглед од онколог (гинеколог) и мамографија и ултразвук со фреквенција во однос на возраста (над 40 години, на секои 1-2 години, во зависност од наодите).

Карцином in situ

Тоа е почеста кај помладите возрасни групи, а денешниот процент од повеќе од 15% инциденца во Соединетите држави е резултат на подобар скрининг на пациентите. Овој рак е целосно лоциран во внатрешноста на каналот на дојката, без да го нападне околното здраво ткиво.

Дуктален карцином in situ

Оваа форма се јавува кај жени пред менопауза и постменопауза, е опиплива маса и често е ограничена само на еден квадрант на дојка. Тоа претставува 43% од дијагностицираните карциноми на дојка кај жени на возраст од 40 до 49 години и 92% кај жени на возраст од 30 до 39 години. Ако не се лекува, инвазивниот рак е поверојатно да се развие, но бидејќи е локализиран, може целосно да се отстрани хируршки.

Лобуларен карцином in situ

Обично се открива случајно, бидејќи не создава опиплива маса, најчесто кај жени во пременопауза. Меѓу 25 и 35% од пациентите со оваа дијагноза развиваат инвазивна форма на рак по латентност (понекогаш и до 40 години). Тие се појавуваат подеднакво често од двете страни.

Инвазивни дуктални и лобуларни тумори

Ова се најчестите типови на инвазивен карцином, околу 90%, и имаат полоша прогноза.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *